Openingstijden

Nieuws


COLLECT (02-04-19) - De geheimen van lijstrestauratie

"Om het even welk object wordt een kunstwerk, eens het van een lijst voorzien is", zei de Franse schrijver en muzikant Boris Vian in 1954. Hoe gek het ook klinkt, er zit een waarheid in deze stelling, want hoe de kleren de man maken, zo maakt ook de lijst het kunstwerk. Onze musea hangen vol met parels van lijsten, die net als de schilderijen die ze bevatten, na enkele decennia een opknapbeurt kunnen gebruiken. De schilderijen gaan naar een schilderijrestaurator, maar de lijsten worden toevertrouwd aan de lijstrestaurator. Een handjevol vakmensen zijn de hoeders van dit oude ambacht. COLLECT ging bij hen op bezoek.


COLLECT (02-04-19) - Le secret de la restauration des encadrements

"N’importe quel objet peut être un objet d’art pour peu qu’on l’entoure d’un cadre", déclarait l’écrivain et musicien français Boris Vian en 1954. Aussi étrange que cela puisse paraître, il y a du vrai dans cette affirmation, car même si l’habit ne fait pas le moine, le cadre fait l’oeuvre. Nos musées regorgent de perles en matière de cadres qui, comme les tableaux qu’ils enserrent, doivent faire peau neuve au bout de quelques décennies. Si les tableaux vont chez un restaurateur de tableaux, les cadres sont confiés au restaurateur de cadres. Quelques rares individus sont les gardiens de cet artisanat ancien. COLLECT leur a rendu visite.


Brabeau (winter 2018) - Lijstenmaker Sander van Boekel

Hij was kok en restaureerde in zijn vrije tijd meubels en boten. Uit nieuwsgierigheid ging hij twaalf jaar geleden langs bij Boselie, de gerenommeerde lijstenmaker en restaurator in Den Bosch. Ze zochten daar iemand, had hij gehoord. Nu runt Sander van Boekel zelf de zaak van zijn voorganger en leermeester. Met succes. En met creativiteit, liefde en plezier. Een portret van een bijzondere vakman.

This site is built with CamelFW.